LECCE, ITALY

CENTRUM HANDLOWE W LECCE

2012

Budynek objęty projektem mieści się w Lecce w południowych Włoszech, w ścisłym centrum miasta, przy jednej z głównych ulic. Obiekt, objęty ochroną konserwatora zabytków, pełnił wcześniej funkcję szkoły publicznej.  Ze względu na bardzo ograniczone możliwości ingerencji w istniejącą konstrukcję, nowe elementy architektoniczne oraz ciągi komunikacyjne zostały zaprojektowane bez naruszania oryginalnego budynku. Inspiracją dla koncepcji architektonicznej tego centrum handlowego były słynne lokalne twory skalne, powstałe przez erodującą wodę.  Ten prosty pomysł pomógł w dopasowaniu istniejącego, klasycznego budynku do nowej funkcji, poprzez wprowadzenie nowych chodów oraz ciągów komunikacyjnych jako silnych elementów architektonicznych, symbolizujących płynącą wodę.
Przy współpracy z Studio Blast Architetti, Włochy.

© 2009 - 2018 by ARCHIMODUM STUDIO. All Rights Reserved